петак, 10. јануар 2014.

Sve tajne vitamina D



Sve tajne vitamina D
N.N. - 05.01.2014 08:16
Svi vitamini i minerali su neophodni za pravilan rad našeg organizma. Svaki od njih ima svoju funkciju koja je nezamjenjiva. Tako je i s vitaminom D. Najnovija istraživanja o djelovanju ovog vitamina na naš organizam dovela su do veoma važnih saznanja.
On, zajedno s vitaminom A, E i K, spada u liposolubilne, odnosno vitamine koji su topivi u mastima.
Za razliku od onih koji su topivi u vodi, kao što je vitamin C, velika količina D vitamina može uzrokovati i određene tegobe u našem organizmu, pa s njegovim doziranjem kao dodatkom prehrani treba uvijek biti pažljiv.
Dnevna doza koja je preporučena iznosi 200 do 400 IU, odnosno jedna do dvije kapi, a sve manje nema nikakvog učinka. Samo 10 odsto potreba za vitaminom D možemo obezbijedititi hranom. Odlični izvori su riblje ulje, punomasno mlijeko i žumance jajeta. Takođe, odličan izvor ovog vitamina je i zeleno povrće, a posebno kelj i brokula.
Zanimljivo je da najveću količinu ovog neophodnog vitamina možemo obezbijeditii sunčanjem. Ako samo dva puta sedmično budemo izlagali lice ili ruke sunčevim zrakama, dobićemo čak 100 puta više ovog vitamina nego što možemo unijeti hranom.
Vjerovatno svi ovaj vitamin povezujemo s kostima, odnosno prevencijom rahitisa kod djece i osteoporoze kod starijih. Međutim, najnovija istraživanja govore o potpuno novim zdravstvenim koristima vitamina D.

Snažan imunitet

Uloga vitamina D u imunitetu iznenadila je sve istraživače. Prozvali su ga čak i čudesni vitamin.
Naime, dokazano je da on, dok cirkuliše našim krvnim sudovima, šalje signale za uzbunu okolnim ćelijama, upozoravajući ih na prisutne bakterije ili viruse.

Smanjuje visok pritisak

Vitamin D ima veliku ulogu u regulisanju krvnog pritiska. S obzirom na to da krvni pritisak s godinama lagano raste, preventivna uloga vitamina D posebno se preporučuje ženama pred kraj reproduktivnog razdoblja, a uz to ovaj vitamin će minimalizirati i mogućnost nastanka osteoporoze.

Uvijek mlad mozak

Istraživanjem je dokazano da vitamin D smanjuje propadanje moždanih funkcija kod starijih osoba.
Testiranjem inteligencije 3.000 ljudi dokazano je da su oni koji su više unosili ovaj vitamin imali znatno bolje rezultate.

Umanjuje bol

Otkriveno je da već i sasvim mali nedostatak vitamina D u našem organizmu utiče na pojačanje intenziteta bola, tako da uzimanjem dovoljne količine ovog vitamina možemo smanjiti, a možda čak i spriječiti nastanak dugotrajnog bola.

Sprečava rak dojke

Nutricionisti su dokazali da povećano uzimanje vitamina D smanjuje rizik od nastanka raka dojke, a žene koje su već oboljele od ove zloćudne bolesti, ako tokom standardne terapije uzimaju veoma malo vitamina D, imaju slabu šansu za izlječenje.

Smanjuje rizik od tumora prostate i debelog crijeva

Ljekari za ovaj vitamin kažu da čuva muško zdravlje. Naime, više studija dokazalo je da uzimanje preporučene dnevne doze vitamina D zajedno sa zdravom hranim i desetominutnim izlaganjem suncu može čak za 75 odsto smanjiti rizik od tumora prostate i debelog crijeva.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...