Tup bol u slabinama, povišena temperatura, oskudnije mokrenje, pojava otoka i povišenog krvnog pritiska, simptomi su koji mogu da ukazuju na iznenadno otkazivanje bubrega. U nekim slučajevima bolest može da se javi i bez prethodnog upozorenja i da se tek na osnovu laboratorijskih analiza krvi i mokraće utrvdi postojanje akutne bubrežne insuficijencije.
- Kada je reč o simptomima koji mogu da ukažu na hronično otkazivanje bubrega, obično se pored simptoma osnovne bolesti koja dovodi do hroničnog otkazivanja bubrega, javljaju povišen krvni pritisak i malokrvnost - kaže prof. dr Rajko Hrvačević, nefrolog Poliklinike „Intertim“. - Zato svaki povišen krvni pritisak mora da prekontroliše i nefrolog jer je neretko upravo to prvi znak koji ukazuje na hroničnu bubrežnu insuficijenciju. Malokrvnost se javlja kao posledica smanjene proizvodnje hormona eritropoetina koji stimuliše kostnu srž da pravi crvena krvna zrnca.
U odmaklim stadijumima bolesti javlja se više simptoma: noćno mokrenje, mokrenje mokraće koja je svetlije boje ili koja mnogo penuša, pojava otoka na nogama i licu, pogotovo oko očiju zbog zadržavanja viška tečnosti.