петак, 10. јануар 2014.

Ne ignorišite ove vrste boli



Ne ignorišite ove vrste boli
N.N. - 21.12.2013 07:31
Bol je osjetilo koje nas upozorava da nešto nije u redu. Obično brzo shvatimo o čemu se radi. No ako se bol javi iznenada, traje duže nego obično ili se čini drugačijom nego inače to je signal koji nam tijelo šalje upozoravajući nas da moramo odmah ići ljekaru. Ovo je sedam vrsta boli za koje stručnjaci kažu da ih ne biste smjeli ignorisati.
1. Bol u grudima: Kada bi ljudi bolje razumijeli znakove koje nam šalje srce, mogli bi izbjeći niz ozbiljnih problema. Studije su pokazale da žene osjećaju različitije simptome srčanog udara nego muškarci. Ipak, postoje tri univerzalna upozorenja da nešto nije kako treba, a osjećaju ih i muškarci i žene. To je bol u grudima koja ne prestaje, gubitak daha te bilo kakva bol u gornjem dijelu tijela koja se prije nije javljala i ne postoji logično objašnjenje za njenu pojavu. Osjetite li bilo koji od ova tri simptoma, ne čekajte, nego odmah nazovite ljekara.
2. Bol u nozi i oticanje: Zglob koji je posebno osjetljiv na određenom mjestu, vidljivo natečen, crven i topliji od ostatka tijela ukazuje na duboku vensku trombozu, odnosno krvni ugrušak. Ne masirajte područje niti pokušavajte riješiti bol dužim hodanjem. Ako se ugrušak oslobodi, otploviće kroz vene i može završiti u plućima te zaustaviti dotok kiseonika. Odmah idite ljekaru. Pregled CT-om ili ultrazvukom pokazaće je li riječ o dubokoj venskoj trombozi. Bolujete li od toga, treba da uzimate terapiju kako biste rastopili ugrušak.
3. Oštra bol sa strane: Osjećate veoma oštru bol sa desne strane stomaka, muka vam je i imate temperaturu. Ove simptome morate shvatiti ozbiljno jer je moguće da je u pitanju upala slijepog crijeva. Kod žena se može raditi i o cisti na jajnicima. Ciste obično nisu opasne i nestanu same od sebe, no ako dođe do puknuća, uzrokuju snažnu bol. U oba slučaja čeka vas hitni hirurški zahvat. Ne uklonite li upaljeno slijepo crijevo, ono može puknuti. Problematičnu cistu takođe treba odmah izvaditi, jer u roku od nekoliko sati može omesti krvotok u jajnike.
4. Jaka glavobolja: Vjerojatno se javlja migrena. No ako nije popraćena drugim simptomima migrene, iznenadna glavobolja može signalizirati aneurizmu mozga. Ovo nenormalno proširenje bilo koje žile, najčešće aorte, u mozgu može procuriti ili puknuti, što brzo postaje opasno po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Kardiolozi upozoravaju da za nekoliko minuta može uzrokovati oštećenje mozga i da zbog toga treba nazvati ljekara odmah nakon pojave ove izuzetno jake boli.
5. Nelagoda u stomaku, nadutost i gasovi: U posljednjih mjesec dana osjećate se neuobičajeno naduto. Osim toga, nemate ni apetita. Ako je riječ o novim simptomima, moguće je da je u pitanju rak jajnika. Među ranim simptomima raka jajnika, američko udruženje ginekologa uvrstilo je nadutost, bol u području stražnjeg dijela zdjelice ili stomaka te probleme s apetitom. Imate li te simptome skoro svaki dan duže od dvije ili tri sedmice, ugovorite pregled kod ginekologa i obavijestite ga o simptomima.
6. Bol u leđima i trnci u prstima: Ako ste nedavno radili neki fizički naporniji posao, može biti da vam je to zbog toga. Međutim, ako bol ne prestaje, možda bi trebalo da odete fizijatru. Možda se ukliještio živac u kičmi. Ne popravite li štetu, moglo bi nastati trajno oštećenje živca.
7. Bolno "kucanje" u zubu: Vjerojatno je došlo do oštećenja zubnog živca. Ako niste na vrijeme popravili oštećenu zubnu caklinu, bakterije su se namnožile i došlo je do kvarenja. Ako zbog straha odgađate odlazak zubaru, imajte na umu da ne trune samo zub. Bakterije iz zuba šire se krvotokom i oštećuju srce i pluća.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...