Treniranje mozga“ različitim vidovima slagalica i rešavanjem ukrštenih reči može da odloži štetne kognitivne promene u starosti, i da „podmladi um“ za skoro 10 godina, tvrde naučnici na osnovu rezultata najnovijeg istraživanja.
Desetogodišnje istraživanje je bilo usredsređeno na praćenje korisnosti različitih moždanih aktivnosti, a rešavanje slagalica i ukrštenih reči je kod skoro trećine testiranih pokazalo pozitivne efekte na usporavanje nastanka demencije i štetnih kognitivnih promena.
Naučnici su sa oduševljenjem objavili da su rezultati „zapanjujući“ i savetovali starijim ljudima da rešavaju matematičke slagalice ili ukrštenice jer one mogu mozak jednog osamdesetogodišnjaka „podmladiti“ za 10 godina.
Ove novosti za neke možda nisu iznenađenje, jer je već neko izvesno vreme ukazivano na to da se rešavanjem raznih vrsta slagalica „moždane vijuge“ održavaju aktivnim, ali je ovo prvi put da su izneseni podaci koji su pokazali da se uz malo napora mogu ostvariti impresivni rezultati u odlaganju gubitka pamćenja ili nekih drugih kognitivnih poremećaja.
- Deset godina nakon početka istraživanja, postoji dokaz da su ovi „moždani treninzi“, poput rešavanja ukrštenica, stvorili dugoročne pozitivne efekte na zdravlje i rezultati su zapanjujući - rekao je profesor Džon Hopkins sa Univerziteta u Baltimoru.
Milioni ljudi širom sveta pate od Alchajmerove bolesti, što je najčešći oblik demencije, a prethodna istraživanja su pokazala da i bogat društveni život u starosti, poput odlaska u pozorište, igranje raznih igara poput karata ili plesa mogu imati pozitivan efekat na usporavanje nastanka ovog poremećaja.