уторак, 16. октобар 2012.

Србин председник рачунарџија света



Професор др Дејан Милојичић из Института „Михајло Пупин” стигао у једну од најмоћнијих информатичких компанија на планети – „Хјулит Пакард”, а сада предводи најмоћније друштво за рачунарске науке
Дејан Милојичић
Српски научник и стручњак, проф. др Дејан Милојичић, управо је изабран за председника Друштва за рачунарске науке (Computer Society), под окриљем најмоћнијег и најмногољуднијег научно-стручног инжењерског удружења на свету – Института електро и електронских инжењера (IEEE).
Другим речима, председава огранком који окупља стотинак хиљада врхунских зналаца рачунарства из целог света!
С дипломом и звањем магистра Електротехничког факултета у Београду до највише почасти у свом животу превалио је прилично дугачак истраживачки пут – од Института „Михајло Пупин” у Београду до компаније „Хјулит Пакард” у Пало Алту. Од Србије до Америке, стазом којом и дан-данас с картом у једном смеру одлазе овдашњи најдаровитији свршени средњошколци и високошколци.
Наша земља наставља, очигледно, да се распамећује, упркос јаловим посланичко-политичарским трвењима.
У међувремену је један од највећих зналаца и познавалаца „рачунарства у облацима” (Cloud Computing), које предаје на Калифорнијском универзитету у Сан Хозеу, стекао докторску титулу на Универзитету у Кајзерслаутерну (Немачка).
Надмећући се за високи положај против Дона Шејфера, бившег главног уредника издаваштва Рачунарског друштва и негдашњег члана Управног одбора, освојио је 981 глас више – 3.811 (57,3 одсто) према 2.830 (42,3 посто).
До сада је објавио две књиге и 120 научних радова у најпознатијим часописима и укњижио 11 признатих патената и 22 пријављена.
Међу првима честитао му је проф. др Божидар Раденковић, први човек подружнице истог друштва за Србију и Црну Гору (нешто више од стотину угледних чланова са универзитета, из института и индустрије), који је уочи и у току бирања позивао чланство да својим гласом подржи нашег земљака:
„Поштовани колега Милојичићу, честитам на избору! Ово је радосна вест за све нас из Србије. Никола Тесла био је потпредседник IEEE, а Михајло Пупин председник. Посебно нам је драго да је у данашње време председник најбројнијег огранка потекао и школовао се у Србији.”
Већ сам предлог да предводи у свету најцењеније Друштво за рачунарске науке, осим огромног признања самом Дејану Милојичићу за вишегодишњи врхунски истраживачки допринос, представља и својеврсну похвалу научницима и стручњацима земље из које је потекао.
Подсетимо се да је за годину оснивања Института електро и електронских инжењера (IEEE) узета 1884, када су се у Филаделфији окупили водећи стручњаци тог времена, међу којима и наш славни великан Никола Тесла. Дуго се водио под именом Амерички институт електроинжењера (AIEE), чији је потпредседник био „геније из Смиљана”, а доцније председник други српски великан, Михајло Пупин. У част првог, 1975. године установљена је Теслина медаља, која се додељује најистакнутијим појединцима за достигнућа у усавршавању и коришћењу електричне енергије (први је награђен Лион Розенберг, 1976. године).
Данас поменуто удружење са седиштем у Њујорку, чији се назив изговара Ај-трипл-и (IEEE), има више од 400.000 чланова у 160 земаља, од чега мало више од половине у САД. Годишње одштампа 30 процената свих стручних књига штампаних у свету из области електроинжењерства и електронике и више од 100 часописа с рецензијом.
Састоји се од 38 друштава за појединачна инжењерска подручја, а најбројније је – као што смо напоменули – за рачунарске науке, којим ће 2013. године (до избора следећег председника), председавати Дејан Милојичић.
Станко Стојиљковић
објављено: 14/10/2012

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...