понедељак, 29. октобар 2012.

Dokazan uticaj majčine ljubavi: Mozak zanemarene dece manji od prosečnog



Nepobitna je činjenica da je ljubav majke u prvim godinama života važna za emotivni život deteta. Ali, najnovija istraživanja neurologa ukazuju da se količina majčine ljubavi odražava čak i na veličinu mozga deteta. Snimci pokazuju da je mozak zapostavljenog deteta (desno) znatno manji od mozga deteta koje prima punu pažnju i ljubav majke (levo).
Mozgovi dva trogodišnjaka: Normalno (levo) i dete koje je zanemarivano (desno)















Naučnici su uporedili snimke tva trogodišnja mališana i otkrili da je mozak deteta koje je okruženo majčinom ljubavi veći. Neurolozi tvrde da razlika u veličini mozga prvenstveno leži u jednoj stvari - u količini ljubavi koju su im njihove majke ukazivale.

Dete sa većim i razvijenijim mozgom čuvala je njegova majka, dok je dete sa manjim mozgom zapravo žrtva ozbiljnog zanemarivanja od strane majke.











Posledice ovakvog razvoja mozga su poznate - dete sa većim mozgom biće inteligentnije i pre će biti u stanju da razvije društvene veštine, kao što je osećaj empatije. U školskom uzrastu, takva deca imaju razvijeniji hipokampus, deo mozga odgovoran za učenje, pamćenje i reagovanje na stres.

Nasuprot tome, dete sa manjim mozgom ima veće šanse da postane zavisnik od droge i da krene putem kriminala, kao i da dobije mentalne ili druge zdravstvene probleme.
 
Profesor Alan Šor, sa Univerziteta u Los Anđelesu kaže da deca koja nisu imala odgovarajuću negu u prve dve godine života kasnije mogu imati probleme u razvoju.
 
Stručnjaci upozoravaju da je čest slučaj da osobe koje su kao deca bile zanemarivane, takođe zanemaruju svoju decu kada i sami postanju roditelji. Taj začarani krug moguće je preseći ukoliko takve porodice na vreme potraže pomoć i podršku.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...