понедељак, 8. октобар 2012.

Grli me, mazi me




Kao dio svog emocionalnog razvoja, djeca trebaju puno dodira. Ljudska koža je posebna, sastoji se od milijuna živčanih stanica. Kada se koža dodiruje, energija iz stanica širi se u djeliću sekunde i šalje poruku prema mozgu koji dodir doživljava kao ugodan ili neugodan.
Bebe i djeca svakodnevno trebaju ugodne dodire. Konstantno, emocionalno ugodom nabijeno dodirivanje, nužno je za rast djeteta u sigurnu i samopouzdanu jedinku. Nedostatak emocijama nabijenog fizičkog kontakta potkopava sav ostali razvoj djeteta.
Bebe koje su se našle u situacijama deprivacije (dugotrajnog odsustva) dodira, npr. u sirotištima, ne napreduju u emocionalnom, ali ni u fizičkom razvoju. Znanstvenica Tiffany Field u svojim je mnogobrojnim radovima ukazala da je nedonoščad koju su roditelji nosili, mazili i s kojima se vježbalo, napredovala i do 47% bolje u težini od nedonoščadi koja su bila sama u jedinicama intenzivne skrbi. U svojim radovima, Field zaključuje da dodir povećava gastrointestinalne i metaboličke procese u organizmu, a posebno ističe da su dodirivane bebe bile aktivnije i budnije, te u konačnici postizale bolje rezultate na testovima razvoja.
Klasična studija Harlowa i Zimmermana ukazuje da su dodiri i osjećaj ugode koji proizlazi iz dodira bazični u procesu povezivanja djeteta i majke. Njihova studija preokrenula je dotad uvaženo mišljenje da je hranjenje (dojenje kao oralna satisfakcija) to koje povezuje majku i dijete, dokazujući da je ugodni dodir puno važniji u stvaranju emocionalne veze majka-dijete.
Znanstveni dokazi ukazuju da je pitanje treba li nositi/maziti/grliti/ljubiti djecu, suvišno.
Kada roditelji bježe od dodira i fizičkog kontakta, djeca se nalaze u povećanom riziku od pojave neadekvatnog ponašanja jer je jedan veliki dio djetetovih potreba ostao nezadovoljen.
Dodir i fizička bliskost pružaju najbolju utjehu kad je dijete zbunjeno ili preplašeno. Govor tijela poznate osobe kroz zagrljaj kaže: "Ja sam sigurno mjesto za tebe."
Krilo odrasle osobe najbolja je stolica za čitanje priče, ruke su najbolja oprema za grljenje, uživajte u zajedničkim dodirima.

Pripremila: Sonja P-H, prof. psiholog
Objavljeno: 27.rujna 2004.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...