недеља, 23. септембар 2012.

Britanski arheolozi tvrde: Kod Prokuplja pronađena najstarija metalurgija na svetu



Međunarodni tim arheologa započeo je danas arheološka istraživanja na lokalitetu Pločnik kod Prokuplja, koja finansira britanska vlada.

Međunarodna grupa arheologa na lokalitetu Pločnik (FOTO: Topličke vesti)

Istraživanja se vrše u okviru projekta "Razvoj metalurgije u Evroaziji", a istraživački savet Velike Britanije za umetnost i društvene nauke obezbedio je pola miliona funti za istraživanje na ukupno tri lokacije u Srbiji.

Na ovom projektu učestvuju srpski, britanski i nemački arheolozi i sedam institucija.

- Lokalit Pločnik je najverovatniji dokaz da je u Srbiji pronađena najranija metalurgija na svetu - izjavio je Tanjugu kodirektor ovog projekta Ben Roberts.

Na iskopavanjima na lokalitetu Pločnik angažovano je desetak radnika, koji svoj posao rade uz nadzor arheologa.

Projekat će znatno uticati na status i prezentaciju preistorijskih naselja, kao izuzetno vrednih kulturno-turističkih sadržaja Topličkog okruga. Pločnik je arheološki lokalitet vinčanske kulture u istoimenom selu kraj obale Toplice, nedaleko od Prokuplja.


Lokalitet je značajan i po pronađenim ostacima keramike i primercima figuralne plastike.

Početkom septembra 2009. godine je započela izgradnja rekonstrukcije neolitskog sela, a u turističkom preduzeću ''Planinka'' u Kuršumliji kažu da postoje ideje da se lokalitet turističkim vozom poveže sa Prokupljem, Kuršumlijom i Đavoljom varoši.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...