недеља, 30. септембар 2012.

Šta kada beba dobije temperaturu?



Sudeći po broju poziva koje svakodnevno dobijaju pedijatrijske i medicinske sestre u službi Halo beba, u poslednjih nekoliko dana povećan je broj male dece s povišenom temperaturom, kašljem i curenjem nosa.
 
Inga Mijailović, viša medicinska sestra, iz Halo bebe kaže da roditelje najviše brine povišena temperatura, ali savetuje da se ne žuri s primenom lekova. Tek ako je temperatura viša od 38,5 treba primeniti neki sirup koji se dozira prema uzrastu i telesnoj težini deteta. 

Pored toga potrebno je dete osvežavati i davati mu što više tečnosti, ali dete nikako ne treba utopljavati i pregrevati sobu. Preporučuje se i povremeno kupanje, ali u mlakoj vodi, navodi ona. 

I dodaje: „Ukoliko temepratura duže potraje, dete treba odvesti kod lekara. Ukoliko primetimo i druge simptome obavezan je takođe odlazak kod lekara. Ovo je samo prva pomoć: pravovremeno dati lek, rashladiti dete i prostoriju, pojiti i dati druge tečnosti. To su osnovne stvari koje roditelji treba da znaju. 

Ukoliko se radi o maloj bebi, od mesec ili dva meseca, ne treba čekati. Ukoliko smo proverili da li je prostorija rashlađena i da li je dete pregrejano a temperatura se vraća i pored mera koje smo preduzeli, idemo odmah kod lekara.“ 

Ako je dete starije od godinu dana, ne treba odmah juriti kod lekara, već prvo preduzeti ove osnovne mere i sačekati dva-tri dana, pa tek onda, ako simptomi potraju otići kod lekara. 

„Povišena temepratura je prateći simptom, znak koji ide uz neko drugo oboljenje pa treba pratiti šta se još dešava kod deteta. Da li dete kija, kašlje, otežano diše, ima proliv, glavobolju, povraća ili nešto drugo zbog čega bi trebalo odmah otići kod lekara" - navodi sestra Mijailović. 

I u slučaju temeprature i ako je u pitanju samo kijanje i kašalj treba detetu davati samo tečnosti. Međutim, ako tempoeratura potraje duže od 3 dana, dete obavezno treba odvesti lekaru. 

Za sve savete, od 0-24 je dežuran telefon Halo beba 7158 444. 

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...