недеља, 9. септембар 2012.

Mini Jugoslavija na ivici propasti



Mini Jugoslavija  na ivici propasti
DRAGANA RADUŠKI - 09.09.2012 09:45 FOTO
Blaško Gabrić i njegovi prijatelji teško su prihvatili raspad Jugoslavije, a onda su odlučili da stvore svoju, istina, minijaturnu. Međutim, kako stvari trenutno stoje, najvjerovatnije će izgubiti i nju.
Naime, "Jugolend" je bio zamišljen kao muzej park na otvorenom prostoru i godinama je privlačio simpatizere bivše Jugoslavije, poznate kao jugonostalgičare. Međutim, Gabrić kaže da je "Jugolend" suočen sa zatvaranjem zbog kredita s kojim imaju problem.
"Pokušaćemo da spasimo bar ovu Jugoslaviju. Bilo bi tužno da i ova Jugoslavija nestane", kaže Gabrić (70), koji je uložio mnogo toga u ovaj projekat.
Gabrićeva mini Jugoslavija prostire se na 1,5 hektara zemljišta, na kojem se nalazi jedna izgrađena planina - Triglav, kao i jedna jarak, koji predstavlja Jadransko more. Na svakom koraku nalaze se zastave nekadašnje Jugoslavije, sa neizbježnom petokrakom.
Sve ovo simbolizuje očaj ljudi čija je jedina domovina nestala tokom brutalnog građanskog rata.
Suočeni sa malim državicama koje su nastale od nekadašnje Jugoslavije, te teškom ekonomskom situacijom, nekadašnji Jugosloveni počeli su da se sa sjetom prisjećaju vremena gdje su svi živjeli ravnopravno, te bili finansijski bezbjedni. Bila je to zemlja iz snova.
 Pokušaćemo da spasimo bar ovu Jugoslaviju. Bilo bi tužno da i ona nestane, kaže Gabrić
Ovaj trend je postajao sve izraženiji i vremenom je dobio naziv jugonostalgija, čiji je Gabrić najveći zagovornik.
"Mislim da čak ni Biblija ne može da opiše ljepši raj od onoga koji smo imali za vrijeme bivše Jugoslavije", kaže on i dodaje: "Mislim da smo imali najljepšu zemlju na svijetu."
Tokom godina komunističkog režima Gabrić je proveo nekoliko godina u Kanadi, gdje je imao svoju štampariju. U domovinu se vratio 1983. godine i pokreno sopstveni biznis u Subotici, gradu u neposrednoj blizini mađarske granice.
Međutim, početkom devedesetih godina prošlog vijeka Gabrić je bio svjedok teških vremena kada je njegova Jugoslavija razorena u paramparčad; prvo Slovenija, zatim Hrvatska, a onda i BiH i Makedonija.
Jugoslavija je i dalje postojala u vidu zajednice Srbije i Crne Gore. Međutim, 2003. godine odlučeno je da se ukine naziv Jugoslavija, što je Gabrića podstaklo na akciju. Znao je da nešto mora da učini.
Gabrić je odlučio da registruje mini Jugoslaviju na svom zemljištu, februara 2003. godine. Zajedno sa prijateljima postavio je granice nove Jugoslavije, kao i bronzanu bistu predsjednika Josipa Broza Tita.
Napravili su i planinu Triglav od zemlje koju su iskopali praveći minijaturno Jadransko more. Štaviše, počeli su i da izdaju virtuelne pasoše mini Jugoslavije.
"Na ovaj način željeli smo da sačuvamo jedan važan dio naših života", objašnjava Gabrić.
Mini Jugoslavija danas ima preko 8.000 svojih "državljana". Na samom ulazu u park stoji veliki natpis "Jugoslavija će živjeti sve dok mi živimo".
Tokom proteklih osam godina park su posjetile hiljade i hiljade ljudi, a najviše 25. maja, kada se obilježavao Dan mladosti i Titov rođendan. Na dane nekadašnjih jugoslovenskih praznika u parku su se obično organizovali izleti, sa muzikom i opštenarodnim veseljem.
Takođe, poklonici Titovog lika i djela svake godine su posjećivali njegov grob na godišnjicu smrti, kao i Kumrovec, mjesto Titovog rođenja, na njegov rođendan.
Titovi poklonici kažu da je Tito bio veoma vješt političar, koji je uspješno vodio zemlju kroz period hladnog rata.
Titova vladavina bila je jedna blaža verzija komunizma i dosta se razlikovala od komunističkih režima u zemljama tadašnjeg istočnog bloka.
Jugosloveni su mogli putovati i uživati u slobodi, iako to nije bila prava demokratija.
 Godinama služi kao okupljalište jugonostalgičara
Miroslav Andrijević, 62-godišnji penzionisani fotograf iz Subotice, postao je državljanin mini Jugoslavije prije sedam godina. Andrijević, sa suzama u očima, prepričava kako mu je ova mini Jugoslavija pružila utjehu nakon raspada prave Jugoslavije, ali i drugima koji su se osjećali izgubljenim bez zemlje u kojoj su proveli najveći dio svog životnog vijeka.
Međutim, nakon nestanka socijalizma i dolaskom kapitalizma, mini Jugoslavija se suočila sa velikim problemom - nedostatkom novca. Nemaju više novca za održavanje Triglava i Jadranskog mora, koje je potpuno zaraslo. Međutim, Gabrić kaže da se neće predati.
Nada se da će uspjeti da organizuje humanitarni koncert i tako sakupi novac da otplati kredit banci.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...