Svaka osoba treba da jede koliko hoće, ali to mora da bude zaista hranjivo i zdravo
POZNATI britanski nutricionista dr Džilijan Mekit tvrdi da je moguće biti mršav, zdrav i srećan bez grozničavog brojanja kalorija.
Ona se zalaže za to da svaka osoba treba da jede koliko hoće, ali to mora da bude zaista hranjivo i zdravo. Jer, kako kaže, hrana je lek za telo i duh.
Ona 100 milijardi ćelija u ljudskom organizmu snabdeva neophodnim gorivom za normalno funkcionisanje svih fizičkih i mentalnih funkcija.
Ukoliko je to gorivo loše, ono nepovoljno utiče na mnoge od ovih funkcija - od onih koje regulišu raspoloženje, preko onih zaduženih za metabolizam do onih koje regulišu libido. Stoga, ako želite da postignete pozitivne efekte po zdravlje, ali i na vagi, potrebno je da promenite način ishrane, ističe dr Džilijan Mekit.
Prvu grupu čine proteini (meso, riba, sir i orasi) i nikako ih ne treba kombinovati sa namirnicama iz druge grupe, koju čine ugljeni hidrati, odnosno hleb, testenina i krompir. U trećoj grupi je povrće i može se kombinovati sa namirnicama i iz prve i iz druge grupe, odnosno s proteinima i ugljenim hidratima. Voće pripada četvrtoj grupi namirnica i, po rečima poznatog britanskog nutricioniste, uvek se jede samo za sebe, i to 30 minuta pre ili posle namirnica iz ostalih grupa.
Takođe je važno da se posle obroka sa ugljenim hidratima sačeka najmanje dva sata pre nego što se konzumiraju proteini.
S druge strane, posle proteinskog obroka treba sačekati najmanje tri sata sa unošenjem ugljenih hidrata u organizam!
- Ujutro, pre doručka, popijte čašu mlake vode sa nekoliko kapi limunovog soka, kako biste što pre izbacili sve nakupljene toksine iz organizma.
- Pola časa pre i posle jela ne treba ništa piti, jer ako “preplavite” želudac za vreme obroka vodom, čajem ili sokom, ispraćete važne enzime, neophodne za dobro varenje.
- Svaki zalogaj žvaćite polako i temeljno. To je prvi korak za dovro varenje i optimalno korišćenje hranljivih materija.
- Hrana i napici koje konzumirate ne treba da budu i suviše topli, ali ni ledeni jer na taj način opterećujete slezinu.
- Nikada ne idite u krevet punog želuca jer to škodi srcu, jetri i libidu. Zato večerajte najmanje tri sata pre odlaska na počinak.
Ona se zalaže za to da svaka osoba treba da jede koliko hoće, ali to mora da bude zaista hranjivo i zdravo. Jer, kako kaže, hrana je lek za telo i duh.
Ona 100 milijardi ćelija u ljudskom organizmu snabdeva neophodnim gorivom za normalno funkcionisanje svih fizičkih i mentalnih funkcija.
Ukoliko je to gorivo loše, ono nepovoljno utiče na mnoge od ovih funkcija - od onih koje regulišu raspoloženje, preko onih zaduženih za metabolizam do onih koje regulišu libido. Stoga, ako želite da postignete pozitivne efekte po zdravlje, ali i na vagi, potrebno je da promenite način ishrane, ističe dr Džilijan Mekit.

Po njenim rečima, treba samo da pazite kako kombinujete namirnice koje unosite u organizam, a podeljene su u četiri grupe.
Takođe je važno da se posle obroka sa ugljenim hidratima sačeka najmanje dva sata pre nego što se konzumiraju proteini.
S druge strane, posle proteinskog obroka treba sačekati najmanje tri sata sa unošenjem ugljenih hidrata u organizam!

- Pola časa pre i posle jela ne treba ništa piti, jer ako “preplavite” želudac za vreme obroka vodom, čajem ili sokom, ispraćete važne enzime, neophodne za dobro varenje.
- Svaki zalogaj žvaćite polako i temeljno. To je prvi korak za dovro varenje i optimalno korišćenje hranljivih materija.
- Hrana i napici koje konzumirate ne treba da budu i suviše topli, ali ni ledeni jer na taj način opterećujete slezinu.
- Nikada ne idite u krevet punog želuca jer to škodi srcu, jetri i libidu. Zato večerajte najmanje tri sata pre odlaska na počinak.
Нема коментара:
Постави коментар